5 virksomheder politianmeldt for ulovligt telefonsalg

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt fem virksomheder for at overtræde forbuddet mod telefonsalg. Dermed er 21 virksomheder blevet politianmeldt for dette siden årsskiftet.

Forbrugerombudsmanden har i 2019 sat hårdt ind mod ulovligt telefonsalg. Indtil nu er 21 virksomheder blevet politianmeldt for at overtræde forbuddet. I en pressemeddelelse fra 24. oktober i år, skriver Forbrugerombudsmanden, at man nu har anmeldt Natur-Energi, Blue Energy, Smartresponse, Velkommen og Bravour.nu.

Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, siger:

”Ulovligt telefonsalg er desværre et udbredt problem i Danmark. Vi har i år modtaget flere klager end nogensinde før. Indtil videre har de senere års klager ført til politianmeldelse af 21 virksomheder, hvor sagerne mod 13 af virksomhederne er afsluttet med bøder på ca. 2,5 millioner kroner samlet set. Jeg forventer, at der vil komme flere politianmeldelser.”

Telefonsalg er ikke i sig selv ulovligt i Danmark, men det kræver et samtykke fra den person, virksomheden kontakter. Det er annoncørens ansvar at dokumentere, at samtykket eksisterer, og at det er gyldigt. Kan man ikke det, risikerer man en bødestraf og en politianmeldelse.

I praksis outsourcer mange annoncører telefonsalget, og de kontaktinformationerne bliver købet af eksterne leverandører. Ansvaret kan ikke lægges over på disse.

Som annoncør bør man derfor sikre sig, at der er et gyldigt og dokumenterbart samtykke fra samtlige personer på kontaktlisten. Man bør være særligt opmærksom, hvis man har købt leads, og disse er baseret på leadindsamlinger fra onlinekonkurrencer eller andet. I det omfang man kan forhandle sig frem til det, bør man gøre sin samarbejdspartner erstatningspligtig over for en eventuel bødestraf.

Har du spørgsmål om telefonsalg og reglerne herfor, er du altid velkommen til at henvende dig til Dansk Annoncørforening. Vi er der for at hjælpe.

Læs mere om Forbrugerombudsmandens politianmeldelse her.

Holger Wilcks